Een auto polish is een product dat de wagen van meer diepglans zal voorzien en lichtjes de lak reinigt, sommige polishes zullen ook lichte imperfecties, zoals fijne wervellijntjes ( swirls) verwijderen.
Er zijn ook pure polishes welke geen defecten wegnemen en enkel de lak de nodige voeding zullen geven om meer diepglans te bekomen, deze worden vooral in de wereld van show’n shine en concours d’elegance wedstrijden geapprecieerd.
Een andere benaming voor een auto polish en meestal gebruik door professionals is glaze.
Het verschil is klein, want zowel een auto polish als een compound kunnen defecten uit de lak te verwijderen en de reflecties te verbeteren. Het verschil is echter dat een polish minder krachtig is en zal hierdoor minder snel diepere defecten zal verwijderen dan een compound welke grotere snijkracht heeft.
Bij het auto polieren is het dan ook van belang de juiste keuze te maken tussen een polish of compound, want in veel gevallen is het niet noodzakelijk direct een krachtig middel zoals een compound te gebruiken, soms is een polish al voldoende.
De andere factoren welke een rol spelen zijn, diepte van de defecten, hardheid lak, handmatig of machinale behandeling met de roterende of dual action polijstmachine.
Sommige polijstproducten zijn zo agressief dat ze in de lak fijne defecten of een waas achterlaten, waardoor een nabehandeling met een fijner middel, met name een car polish of glaze noodzakelijk is voor een perfecter afwerking en betere reflecties.
Toch kan het zijn dat een polish optioneel is, we denken hierbij aan waxes met polish effecten, dan is een polish aanbrengen optioneel.
Wat zeker niet te vergeten is dat ook een wax of coating een betere hechting zal maken als de wagen eerst behandeld is met een auto polish.
Een auto polish kan zowel handmatig als machinaal worden verwerkt, en zowel met een roterende polijstmachine als met een Dual action polisher aanbrengen, deze laatste bij voorkeur daar deze meer garanties geeft op een hologram-vrij resultaat
De juiste polijstpad is ook van belang, een te zachte zal niet voldoende de corrigerende kracht bijstaan, een te harde kan zorgen voor waasvorming, maar beste test je dit uit want elke wagen en lak kan anders reageren.
Meguiar’s Ultimate polish wordt aanbevolen te verwerken met een Polishing foampad welke en middelharde foamstructuur heeft op 4800 OPTM met de DA Polisher, maar kan net zo goed handmatig worden aangebracht.
Let wel op een polish mag je nooit laten drogen en dient onmiddellijk na het behandelen van 1 paneel of zone van 2 m2 afgeveegd te worden met een zuivere microvezeldoek.
Een auto polish gebruiken we gemiddeld een 2 tal keer per jaar, eenmaal bij de lente schoonmaak en tweede maal bij de schoonmaak na de zomer en klaarmaken voor de winter.