Wat is het gevaar van strooizout en hoe voorkom je schade door strooizout?

Strooizout

Voordat je het weet, staat de winter weer voor de deur. En als de winterse dagen in aantocht zijn, wordt het ook weer kouder buiten. Met de dalende temperaturen stijgt eveneens het risico op gladde wegen. Gelukkig kom je dan al snel weer overal strooiwagens tegen die gladheid op de wegen tegengaan. Zij vergroten de veiligheid op de weg, waardoor de kans op ongelukken afneemt. Dit is dan ook het grote voordeel van strooizout. Nu zul je vast wel weten dat strooizout niet zo goed is voor je auto en de verschillende onderdelen van je wagen. Strooizout heeft namelijk de eigenschap dat het aan je auto blijft zitten. Dit kan onder meer gevolgen hebben voor de lak van je auto. Vraag je je af welke schade je door strooizout mag verwachten? Hieronder lees je er meer over. Ook vind je meer informatie over wat je kunt doen om schade door strooizout zo veel mogelijk te vermijden.

Wat doet strooizout?

In de winter zijn gladde wegen een bekend fenomeen. Het wegdek kan immers vlug bevriezen door vocht en kou. Strooizout is in deze situatie nodig om te voorkomen dat het water op het wegdek bevriest. Als er gestrooid wordt en er rijden vervolgens auto's overheen, vermengt dit strooizout zich met het vocht op de weg. De wegen zullen daardoor minder snel glad worden. Hierdoor kun je veilig de weg op gaan en verklein je de kans op een ongeluk. Helaas heeft strooizout de nodige nadelen voor je auto. Daarnaast is strooizout ook slecht voor het milieu. Zo kan het strooizout in de grond doordringen waar het in aanraking komt met grondwater. Verder zijn niet alle bomen en planten bestand tegen strooizout, waardoor de natuur eveneens schade door strooizout kan ondervinden.

Schade door strooizout en de risico's voor je auto

Om te beginnen is strooizout zeer nadelig voor de carrosserie, oftewel het buitenwerk, van de auto. Heb je al wat plekjes op je auto waar de lak enigszins beschadigd is, dan is het verstandig om rekening te houden met schade door strooizout. De lak zal namelijk vlugger gaan roesten. Denk bijvoorbeeld aan de onderkant van je wagen. Tijdens het rijden kunnen hier regelmatig steentjes tegenaan spatten. Er zit eveneens vaak vuil en vocht op deze plekken. Als hier vervolgens strooizout bij komt, is roest onvermijdelijk. Maar vergeet ook de wielkasten niet. Hier kan pekel zich opstapelen en corrosie tot gevolg hebben. Heb je lichtmetalen velgen? Wees dan alert, want ook deze metalen gedeelten van je auto zijn erg onderhevig aan schade door strooizout.

Strooizout en de sensoren van je auto

Kunststof en rubber zijn materialen die niet goed bestand zijn tegen strooizout. Er ontstaat dan ook gemakkelijk schade door strooizout. Denk bijvoorbeeld aan scheuren in het rubber, waardoor je bepaalde onderdelen van je auto, zoals de banden, eerder moet vervangen. Dit kan zomaar een duur grapje worden. Verder schuilt het gevaar dat de sensoren van je wagen alarm slaan. En als je weet dat een auto over een groot aantal sensoren beschikt, kan dit zeker tot problemen leiden. Zelfs de koplampen en de achterlampen van sommige wagens functioneren met behulp van sensoren. Als de sensoren ontregeld raken, kunnen er al snel verschillende lampjes in je auto gaan branden. Zo kun je onder meer een melding krijgen dat er iets mis is met je remsysteem. De hulpdiensten voor pech onderweg draaien dan eerder overuren, terwijl dit niet altijd nodig is.

Strooizout en de ruiten van je auto

Vieze ruiten zijn niet te voorkomen op winterse dagen dat er gestrooid wordt. Viezigheid en strooizout vermengen zich en er ontstaat een vuile laag op je ramen die het zicht op de weg behoorlijk kan belemmeren. Als dan ook de zon nog eens laag staat, zie je vrijwel niets meer. Je zult begrijpen dat dit voor gevaarlijke situaties op de weg kan zorgen en dat de schade door strooizout niet te overzien is. Het is daarom belangrijk om dit soort situaties voor te zijn en schade door strooizout zo veel mogelijk te voorkomen.

Hoe vermijd je schade door strooizout?

Je ziet dus dat schade door strooizout niet te onderschatten is. Wat kun je doen om de risico's zo klein mogelijk te maken? Om te beginnen kun je veel problemen voor zijn door je auto mooi schoon te houden. Trakteer je auto op wekelijkse basis met een goede degelijk handmatige wasbeurt, voorafgegaan door een goede voorwas door deze in te foamen. Dit zorgt ervoor dat het strooizout die zich gehecht heeft aan de lak beter en sneller los wordt geweekt. Zorg ervoor  dat het water overal komt voor een goede spoelbeurt en gebruik het liefste lauw water. Waarom? Omdat warm water in combinatie met strooizout ertoe kan leiden dat de pekel nog verder in de lak van de auto trekt. Na het wassen kun je bovendien de lak extra beschermen door je wagen van een waslaag te voorzien, de meeste handige spraywax hiervoor is de Meguiar’s Hybrid Ceramic spraywax.

Strooizout de baas

Voorkomen is beter dan genezen. Er is dan ook genoeg wat je zelf kunt doen om je auto de broodnodige bescherming te bieden en je te wapenen tegen schade door strooizout. Allereerst is het belangrijk om je wagen grondig onder handen te nemen met een goede autoshampoo en voldoende water. Met de Ultimate Wash & Wax verwijder je moeiteloos al het vuil en bescherm je je wagen tegen opspattend strooizout. Daar komt bij dat je met dit middel goed voor de lak zorgt en je auto ook nog eens een schitterende glans krijgt. Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van een Ultimate Ceramic Coating om je lak extra bescherming te bieden tegen viezigheid. Een dergelijke coating is eveneens geschikt om de velgen en de kunststof onderdelen van je wagen van een beschermlaag te voorzien. Maar deze had je beste aangebracht voor de winter er aan kwam ( September / oktober is de ideale periode hiervoor)

Een handige en veilige tool is  om een Microfiber Wash Mitt aan te schaffen. Deze handschoen gebruik je als poetsdoek en hij heeft een speciale vezelstructuur die het vuil tussen de haren opneemt. Hierdoor wordt de kans gereduceerd en minder tot geen krasjes / swirls te creeren met het vuil dat je net van de auto hebt gepoetst.

Verbeter je zicht op de weg

Goed zicht op de weg is van groot belang. Strooizout kan daarbij een obstakel op de weg zijn. Het is daarom noodzakelijk om het glas van je ramen goed schoon te houden. Dit doe je eenvoudig met een speciale Ultimate Glass Cleaner & water Repellent, waarmee je moeiteloos viezigheid en vet verwijdert zonder eindeloos te moeten wrijven. Bovendien hebben ook je ruitenwissers er baat bij, want hoe schoner het raam is, hoe gemakkelijker de ruitenwisser over het raam gaat. Bovendien zullen je ruitenwissers ook minder snel slijten. Een bijkomend voordeel van de reiniger is dat het middel over waterafstotende kenmerken beschikt, zodat het raam vochtvrij blijft. Tot slot nog een aanvullende tip: let erop dat het reservoir van je ruitenwisservloeistof goed gevuld is, want strooizout maakt je ramen snel vies. Zo kun je onderweg altijd even je ruiten schoonspoelen als je merkt dat het vuil je zicht belemmert.

Het onderhoud van je Velgen

Ook het onderhoud van je banden is essentieel. Maak ze daarom eenvoudig schoon met een Wheel & Tire Cleaner. Deze reiniger is zowel geschikt voor het reinigen van je banden als je velgen. Ben je op zoek naar een aparte cleaner voor je velgen, dan is er onder meer Ultimate All Wheel Cleaner. Deze velgenreiniger bevat overigens geen zuur, zodat je hem voor iedere soort velg kunt gebruiken. Bijkomend gebruiken we dan de Multi Purpose cleaner om de banden mee in te nevelen en zuiver te maken. Na de wasbeurt de rubber van de banden voorzien van een degelijk bandendressing is zeker aan te raden, Endurance tyre Gel zorgt ervoor dat de banden soepel worden gehouden en er mooi zwart uitzien.


Je ziet dat strooizout en auto's zowel elkaars vriend als vijand zijn en je doet er dus goed aan om met deze kennis je voordeel te doen. Zorg er daarom altijd voor dat je je auto goed beschermt, zodat je veilig op weg kunt gaan. Zo vermijd je onnodige schade door strooizout en kom je altijd beslagen ten ijs.